Στην χώρα μας όταν λέμε “σαράκι” εννοούμε όλους αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς που εκκολάπτονται, ζούνε και αναπτύσσονται εντός των ξύλων χρησιμοποιώντας το ίδιο το ξύλο ως τροφή. Η ανάπτυξη τους περνάει από τέσσερα στάδια τα οποία είναι:
- αυγό
- προνύμφη
- νύμφη
- έντομο
Η μεγαλύτερη ζημιά που γίνεται στο ξύλο είναι κατά το στάδιο της προνύμφης που μπορεί να διαρκέσει από ένα έως έξι χρόνια , κατά το οποίο η προνύμφη δημιουργεί τούνελ στο εσωτερικό του ξύλου τρώγοντας το για να ζήσει. Στο σημείο βέβαια που ο οργανισμός αυτός γίνεται έντομο, απομακρύνεται από το ξύλο στο οποίο κρύβονταν. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος να γεννήσει τα αυγά του σε άλλο υγιές τμήμα ξύλου που δεν έχει προσβληθεί ακόμα.
Πως μπορώ να διακρίνω το σαράκι στο ξύλινο δάπεδο;
Κάποια από τα “ίχνη” του ξυλοφάγου αυτού οργανισμού είναι:
- Μικρές τρύπες στην επιφάνεια του ξύλινου πατώματος.
- Ενοχλητικοί θόρυβοι σαν “τριγμοί” που γίνονται αντιληπτοί κυρίως σε ώρες που επικρατεί ησυχία.
- Νεκρά έντομα στους εσωτερικούς χώρους που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την προέλευση τους.
Πως εμφανίζεται στα ξύλινα πατώματα;
Συνήθως στα εργοστάσια ξύλινων πατωμάτων γίνεται η διαδικασία επεξεργασίας των ξύλων όπου το υλικό φουρνίζεται σε αρκετούς βαθμούς θερμοκρασίας εξολοθρεύοντας με αυτό τον τρόπο και τα αυγά. Εάν όμως αντιληφθούμε “ίχνη” από σαράκι όσο το ξύλινο δάπεδο είναι προσφάτως εγκατεστημένο αυτό σημαίνει ότι η παραπάνω διαδικασία εξυγίανσης των ξύλων δεν έχει γίνει ή είναι πλημμελής με αποτέλεσμα τα αυγά ή οι προνύμφες να αναπτυχθούν όταν βρεθούν σε συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας κατάλληλες για αυτό. Βέβαια δεν αποκλείεται και ένα “υγιές” υλικό να προσβληθεί από λάθος δικό μας καθώς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην τοποθετούμε μέσα στους χώρους του σπιτιού για παράδειγμα παλαιά έπιπλα ή καυσόξυλα για την σόμπα ή το τζάκι που πιθανώς να έχει εισχωρήσει σε αυτά το σαράκι. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε την μεταφορά του στο ξύλινο πάτωμα μας λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους.
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του;
- με ενέσιμη μέθοδο κατά το πρώιμο στάδιο με μία σύριγγα διοχετεύοντας φάρμακο σε κάθε εμφανή τρύπα στην επιφάνεια του ξύλινου πατώματος.
- με τρίψιμο της επιφανείας του δαπέδου όπου αφαιρείται όλο το βερνίκι του παρκέ δίνοντας τη δυνατότητα για επάλειψη και απορρόφηση του φαρμάκου σε μεγαλύτερο βάθος.
- με αφαίρεση των φθαρμένων και άρρωστων τεμαχίων ή τμήματος του ξύλινου πατώματος.
Για όλα αυτά πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς τεχνίτες πατωματζήδες που θα μας δώσουν συμβουλές και λύσεις για το πρόβλημα μας. εδώ.