Ποιοι είναι οι τρόποι συντήρησης ξύλινων δαπέδων;
συντήρηση δαπέδου δρυός στη θεσσαλονίκη

Διαδικασίες συντήρησης

Η διαδικασία συντήρησης των ξύλινων δαπέδων δεν είναι ίδια σε όλες τίς περιπτώσεις και εξαρτάται από τον βαθμό φθοράς του.
Έτσι οι εργασίες που εκτελούνται διακρίνονται σε:

Φρεσκάρισμα

Το φρεσκάρισμα των ξύλινων πατωμάτων είναι ο πρώτος τρόπος συντήρησης τους όταν αυτά έχουν υποστεί μία “ελαφριά” αλλοίωση της επιφανείας του βερνικιού από λελογισμένη χρήση του χώρου.
Κατ`αυτήν την διαδικασία δεν αφαιρούμε το παλαιό  βερνίκι αλλά το γυαλοχαρτάρουμε με ειδικό μηχάνημα  ώστε να δημιουργήσουμε μία επιφάνεια όπου θα “γατζώσει” το καινούργιο βερνίκι που πάντα θα πρέπει να είναι συμβατό με το παλιό.(οικολογικό ή δύο συστατικών)
φρεσκάρισμα πατώματος
Εννοείται πάντα ότι  πριν από αυτή την εργασία θα προηγηθεί το σφράγισμα-στοκάρισμα των αρμών των ξύλων.
Το στοκάρισμα και το γυαλοχαρτάρισμα του δαπέδου διαδέχεται η επιμελής καθαριότητα του απομακρύνοντας τις σκόνες και τα ξένα σώματα .
Τέλος επαλείφουμε το ξύλινο πάτωμα με το προβλεπόμενο βερνίκι χρησιμοποιώντας ρολό ή πινέλο  και το αφήνουμε να στεγνώσει για 48 ώρες αναλόγα με τις εσωτερικές συνθήκες του  περιβάλοντος χώρου .
Αυτή είναι η πιο απλή μορφή συντήρησης όπου προλαβαίνουμε το δάπεδο σε πιο χαμηλά επίπεδα φθοράς γλιτώνοντας κόστος και ταλαιπωρία.
Φρεσκάρισμα Καρφωτού Πατώματος στα Κωνσταντινουπολήτικα (πριν & μετά)

Τρίψιμο και γυάλισμα ξύλινου πατώματος

Αρκετές είναι οι φορές  που εκτιμούμε ότι σε κάποια  ξύλινα δάπεδα η εικόνα που παρουσιάζουν  είναι τόσο άσχημη που ένα απλό φρεσκάρισμα δεν είναι αρκετό ώστε να το επαναφέρουμε σε ένα αξιοπρεπές αισθητικό αποτέλεσμα.
Όσο επιβαρυμένη όμως  και να  είναι η εικόνα ενός ξύλινου πατώματος,σχεδόν πάντα υπάρχει ο τρόπος της επαναφοράς του στην αρχική του σχεδόν κατάσταση.
Σε αυτά συνήθως παρατηρούνται βαθιές γρατζουνιές, λεκέδες,μαυρίσματα κ.α. που χρήζουν άλλη αντιμετώπιση με πιο “βαριά”  μηχανήματα με τα οποία θα καθαρίσουμε την επιφάνεια του δαπέδου σε πιο μεγάλο βάθος.
Με ειδικό λειαντικό μηχάνημα αφαιρούμε ολοκληρωτικά το παλαιό  βερνίκι και συνεχίζοντας το τρίψιμο καθαρίζουμε τους λεκέδες και τις  γρατζουνίες  που έχουν εισχωρήσει στο ξύλο.
συντήρηση δαπέδου
Στη συνέχεια και αφού τελειώσει η λείανση  του πατώματος  με τα προβλεπόμενα νούμερα γυαλοχάρτων στοκάρουμε με ειδικό υλικό και ασταρώνουμε αφήνοντας το πάτωμα να στεγνώσει καλά.
Ακολουθεί η επάλειψη με ρολό ή πινέλο  με βερνίκι υψηλών προδιαγραφών  που μπορεί να είναι οικολογικό ή δύο συστατικών με δύο χέρια και απόσταση 24 ωρών το ένα από το άλλο.Το τελικό χέρι αφήνεται να στεγνώσει 48 ώρες  αναλόγως των συνθηκών του περιβάλλοντος χώρου.
Αυτή είναι μία διαδικασία που αποκαθιστά το επιβαρυμένο ξύλινο πάτωμα στην αρχική του κατάσταση και το θωρακίζει από αιτίες φθοράς όπως υγρασίες σκόνες και σκληρή χρήση.