Ένας ήχος που δεν “αρέσει”….

Το “τρίξιμο” των ξύλινων δαπέδων είναι μία πολύ ενοχλητική κατάσταση και κυρίως όταν συμβαίνει σε χώρους του πατώματος που είναι καθημερινά “περάσματα”. Ο θόρυβος σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσο δυσάρεστος και διαπεραστικός με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται ακόμα και οι ένοικοι των διπλανών ή και  των κάτω διαμερισμάτων. Το ξύλινο πάτωμα τρίζει.Τι να κάνω; 1

Ποιες είναι οι αιτίες που το προκαλούν;

Έτσι προκύπτει η άμεση ανάγκη για “λύση” του προβλήματος. Για να βρούμε την λύση στο πρόβλημα όμως πρέπει πρώτα να καταγράψουμε ποιες είναι οι αιτίες που το προκαλούν. Αυτές  μπορεί να είναι:

  • Το άνοιγμα των αρμών στις πλευρές συναρμογής των ξύλων. Αυτό έχει ως επακόλουθο την μη καλή εφαρμογή τους , την “τριβή” μεταξύ τους που έχει ως τελικό προϊόν τον ήχο του “τριξίματος”.
  • Τις “χαλαρές” πατούρες  των ξύλων του δαπέδου από το εργοστάσιο παραγωγής τους. Εδώ μπορεί να  παρατηρούμε ένα τέλειο πάτωμα φαινομενικά χωρίς άνοιγμα των αρμών αλλά να έχουμε τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα λόγω τριβής των ξύλων.
  • Σε κάμψη του καδρονιού της βάσης ή ακόμα και του πετσώματος της βάσης  που μπορεί να οφείλεται σε άστοχο τρόπο τοποθέτησης από τον τεχνίτη ή σε υγρασία που έχει εισχωρήσει στο πάτωμα κατά το παρελθόν.

Το ξύλινο πάτωμα τρίζει.Τι να κάνω; 2Υπάρχει λύση στο τρίξιμο του πατώματος;

Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν λύσεις όπως:

  • Στο πρόβλημα των ανοιγμάτων των αρμών μπορούμε να επέμβουμε με την διαδικασία του τριψίματος και γυαλίσματος των πατωμάτων κατά την οποία και συγκεκριμένα στο στάδιο του στοκαρίσματος οι αρμοί πληρώνονται με ειδικό υλικό το οποίο όταν στεγνώσει δεν επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των ξύλων και επομένως την  τριβή που προκαλεί τον θόρυβο του τριξίματος.
  • Στο θέμα της αιτίας της κάμψης των καδρονιών ή γενικότερα της μη στιβαρής κατασκευής ανοίγεται το ξύλινο πάτωμα στα σημεία του τριξίματος και ενισχύεται η σταθερότητα της βάσης με τάκους ή  με ειδικούς πολυουρεθανικούς αφρούς .

    Το ξύλινο πάτωμα τρίζει.Τι να κάνω; 3

Ποιος είναι ο ειδικός να δώσει λύση;

Πάντα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα αναθέτουμε στους ειδικούς τεχνίτες πατωμάτων που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να επισκευάσουν με επιτυχία το ξύλινο δάπεδο σας. εδώ