Ξύλινα πατώματα σε παλαιό σπίτι με μουσαμά

Πριν από τέσσερις με πέντε δεκαετίες  επικρατούσε η συνήθεια-μόδα αντί της συντήρησης του υφισταμένου δαπέδου από ξύλο ή μωσαϊκό, να προτιμάται η κάλυψη τους από μουσαμάδες και μοκέτες διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων. Την εποχή εκείνη αυτό ήταν μία λύση για την αποφυγή μεγαλύτερου κόστους, ταλαιπωρίας και χρόνου και ικανοποιούσε την επιθυμία για χρήση υλικών που θα απέδιδαν ένα αξιοπρεπές αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτή η πρακτική άρχισε να εγκαταλείπεται όταν πλέον αναπτύχθηκαν νέες τάσεις και νέα υλικά με αποτέλεσμα ο μουσαμάς και η μοκέτα να φαίνονται παλαιομοδίτικα υλικά και κατά την γνώμη των περισσοτέρων ανθυγιεινά. Έτσι η απομάκρυνση  τους  από τις κατοικίες δεν ήταν μόνο θέμα ανακαίνισης αλλά και ανάγκης.

αποκάλυψη παλαιού ξύλινου πατώματος

 

Στην επικείμενη αυτή αλλαγή προέκυψαν κάποια ερωτήματα:

Μπορώ να βγάλω εύκολα τον μουσαμά;

Η αφαίρεση του μουσαμά πολλές φορές δεν είναι εύκολη αλλά δεν είναι και αδύνατη. Πρέπει να τονίσουμε ότι όσον αφορά τον μουσαμά ή την μοκέτα που είναι επάνω σε παλαιό ξύλινο δάπεδο δεν είναι αναγκαίο να γίνει και το καθάρισμα της κόλλας αφού αυτό θα γίνει κατά την διαδικασία της  συντήρησης του ξύλινου πατώματος αν αυτό επιλεχθεί να πραγματοποιηθεί.

αφαίρεση κόλας με συντήρηση και τρίψιμο γυάλισμα
Kόλλα που έμεινε στο παρκέ μετά την απομάκρυνση του μουσαμά

Ο μουσαμάς βγήκε και τα αποκαλυπτήρια είναι τραγικά. Τι κάνω τώρα;

Όταν έρθει η στιγμή της πλήρους αποκάλυψης του ξύλινου πατώματος που ήταν κάτω από τον μουσαμά τότε μπορεί να μετανιώσουμε για την  την απόφαση που πήραμε να τον αφαιρέσουμε , κρίνοντας από μόνοι μας ότι δεν επιδέχεται να συντηρηθεί. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος από μέρους μας που εξαιτίας του  μπορεί να καταλήξουμε στο σημείο της ολοκληρωτικής αποξήλωσης του πατώματος για να καλύψουμε την επιφάνεια αυτή με άλλο υλικό μπαίνοντας σε περιπέτειες με κόπο και έξοδα χωρίς λόγο. Πάντα αναζητούμε την γνώμη του ειδικού τεχνίτη που θα μας ενημερώσει υπεύθυνα για την επόμενη κίνηση μας.

Υπάρχει η πιθανότητα να γυαλίσω αυτό το ξύλινο πάτωμα;

Τις πιο πολλές φορές και αυτό θα το λέγαμε χωρίς καμία δόση υπερβολής, το 90% αυτών των ξύλινων πατωμάτων τρίβονται και γυαλίζονται με καταπληκτικά αποτελέσματα παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις αυτών που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο αυτό. Στο 10% των περιπτώσεων ανήκουν τα ξύλινα δάπεδα που έχουν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό από υγρασία, φωτιά ή άλλους παράγοντες.

ξύλινο πάτωμα σουηδικής πεύκης με κόλλες και παλιάβερνίκια προς αφαιρεση με την διαδικασία τριψίματος-γυαλίσματος
ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΡΙΨΙΜΟ
πάτωμα σαν καινούργιο μετά την επεξεργασία του
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΙΨΙΜΟ-ΓΥΑΛΙΣΜΑ

Τι άλλη επιλογή έχω;

Αν απορρίψουμε την πιθανότητα να συντηρήσουμε το παλαιό ξύλινο πάτωμα μας λόγω εκτεταμένης ζημιάς του τότε προτείνεται η τοποθέτηση λαμινέιτ  δαπέδου χωρίς να αφαιρεθεί το προϋπάρχον πάτωμα αφού πρώτα γίνουν επιδιορθώσεις που αφορούν την σταθερότητα του (δείτε εδώ). Για ακόμα μία φορά να επισημάνουμε ότι το ξύλινο δάπεδο μπορεί να  θεωρηθεί άχρηστο μόνο από τον ειδικευμένο τεχνίτη  όπου και μπορεί να  κριθεί απαραίτητη η αποξύλωση του.

Εγκατάσταση Laminate Πατώματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Laminate
Εγκατάσταση Laminate Πατώματος επάνω σε προϋπάρχον παλαιό ραμποτέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Laminate