Καμένο ξύλινο δάπεδο: Γίνεται ξανά καινούργιο;

Δεν είναι λίγες οι κατοικίες όπου στα ξύλινα δάπεδα δημιουργούνται μικρά ή μεγάλα καψίματα που μπορεί να προέρχονται από ένα τσιγάρο ή από μία μεγάλη φωτιά.

 

ζημιά σε ξύλινο πάτωμα από πυρκαγιά
  Καμένο ξύλινο δάπεδο από φωτιά

Σε πολλές περιπτώσεις η εικόνα συνήθως είναι τόσο αποκρουστική που επιβάλλει έτσι την άμεση επισκευή του. Τότε αφαιρούνται τα καμένα τεμάχια παρκέτων στα οποία διακρίνεται  ότι η ζημιά από την φωτιά έχει προχωρήσει σε μεγάλο βάθος.

αποξήλωση ρτων άχρηστων παρκέτων
αφαίρεση των καμένων παρκέτων

Συνήθως η αντικατάσταση με καινούργια ξυλεία γίνεται αμέσως, εκτός από τις περιπτώσεις όπου το ξύλινο πάτωμα πρέπει να στεγνώσει από το νερό που χρησιμοποιήθηκε κατά την πυρόσβεση και έτσι θα αφεθεί για λίγες μέρες ανοικτό. Κατά το στάδιο της αντικατάστασης  θα πρέπει να προσέξουμε ώστε τα παρκέτα που θα χρησιμοποιηθούν να είναι στις ακριβείς διαστάσεις όπως τα παλαιά παρκέτα και το χρώμα τους το πλησιέστερο, ώστε να μην υπάρξουν όσον το δυνατόν γίνεται διχρωμίες στο πάτωμα.

Αντικατάσταση ξύλινου πατώματος με ξύλα ίδιας απόχρωσης και διάστασης
Τοποθέτηση καινούργιων παρκέτων

Την αντικατάσταση  διαδέχεται το τρίψιμο και το γυάλισμα του ξύλινου δαπέδου όπου παραδίδεται το δάπεδο καινούργιο (ή τμήμα του δαπέδου) τελειώνοντας με αυτό τον τρόπο την διαδικασία αποκατάστασης του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν η ζημιά είναι σε μεγαλύτερη έκταση τότε υπάρχει και η λύση της  τοποθέτησης  λαμινέιτ  επάνω στο κατεστραμμένο πάτωμα, γρήγορα, εύκολα και σε οικονομική τιμή.  Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς τεχνίτες που με μία δωρεάν επίσκεψη θα μας ενημερώσουν σχετικά και θα μας γλυτώσουν από ταλαιπωρία και κόστος.

ξύσιμο και βερνίκωμα ξύλινου δαπέδου σε κατοικία
  Τρίψιμο και γυάλισμα με σατινέ βερνίκι